Verificare
Stingătoarele de incendiu se verifică anual, după prima reîncărcare!!! În urma operaţiunilor de verificare, stingătoarele de incendiu trebuie să corespundă ...
Reînărcare
Reîncărcarea stingătoarelor de incendiu reprezintă un ansamblu de operaţiuni efectuate de către personal de specialitate...
Reparare
Eticheta trebuie să conţină referiri la perioada de garanţie acordată pentru lucrările efectuate, respectiv pentru ...
NORME TEHNICE
privind utilizarea, verificarea, reîncărcarea, repararea și scoaterea din uz a stingătoarelor de incendiu
Normele tehnice sunt obligatorii pentru utilizatorii şi persoanele autorizate care efectuează lucrări de verificare, reîncărcare şi reparare a stingătoarelor de incendiu.
Utilizarea, verificarea, reîncărcarea, repararea şi scoaterea din uz a stingătoarelor de incendiu se supun următoarelor standarde:
a) SR EN 3-7 Stingătoare portabile de incendiu Partea 7: Caracteristici, performanțe şi metode de încercare;
b) SR EN 1866 Stingătoare mobile de incendiu;
c) SR EN 2 Clase de incendii.
Numărul sau referinţă cu privire la aprobarea stingătorului de incendiu, clasificarea, compatibilitatea cu clasele de incendiu şi performanţa de stingere pe care o îndeplineşte trebuie să fie în stare de utilizare, stingătoarele de incendiu trebuie menţinute permanent încărcate la capacitatea nominală.
Stingătoarele de incendiu trebuie amplasate conform prevederilor normelor generale de apărare împotriva incendiilor şi ale dispoziţiilor generale privind apărarea împotriva incendiilor aprobate pentru anumite categorii de construcţii, amenajări, obiective şi instalaţiile aferente, marcate clar pe eticheta acestuia.
Utilizatorul stingătoarelor de incendiu este responsabil de controlul acestora la intervale de cel mult o lună.
Controlul presupune verificarea următoarelor elemente:
a) stingătorul de incendiu este amplasat în locaţia stabilită prin planurile de protecţie împotriva incendiilor;
b) stingătorul de incendiu este amplasat astfel încât marcajul cu tipul stingătorului de incendiu şi instrucţiunile de utilizare sunt vizibile;
c) accesul la stingătorul de incendiu nu este blocat;
d) locul de amplasare a stingătorului de incendiu este marcat;
e) presiunea indicată de manometru este în intervalul nominal marcat de producător;
f) existenţa şi integritatea sigiliilor;
g) starea de încărcare a stingătorului de incendiu, prin ridicare;
h) compatibilitatea de utilizare a stingătorului de incendiu cu posibilele focare din spaţiul protejat;
i) încadrarea în termenele de verificare/reîncărcare menţionate pe etichetă, după caz.
Verificarea, reîncărcarea, repararea şi scoaterea din uz a stingătoarelor de incendiu:
- Verificarea, reîncărcarea şi repararea stingătoarelor de incendiu trebuie să se efectueze numai de către persoane autorizate în condiţiile legii. Lucrările trebuie să se realizeze în conformitate cu instrucţiunile producătorului stingătorului de incendiu şi trebuie să se utilizeze aceleaşi mijloace tehnice specifice, agentul de stingere precizat pe eticheta producătorului stingătorului de incendiu, precum şi aceleaşi piese de schimb conform modelului certificate.
Stingătoarele de incendiu se verifică anual după prima reîncărcare!!!
Reîncărcarea stingătoarelor de incendiu se efectuează:
a) după fiecare utilizare;
b) la expirarea perioadei de valabilitate acordate de producătorul stingătorului de incendiu;
c) la cel mult 3 ani de la ultima reîncărcare;
d) ori de câte ori se constată scăderea masei încărcăturii sub toleranţa de umplere precizată în standardele aplicabile pentru stingătoarele de incendiu cu CO(2), halon sau agent curat.
Persoana autorizată pentru efectuarea lucrărilor de verificare, reîncărcare şi reparare a stingătoarelor de incendiu trebuie să aplice pe fiecare stingător o etichetă care să cuprindă datele de identificare ale acesteia, luna şi anul în care a fost realizată verificarea, reîncărcarea sau repararea, precum şi luna şi anul până la care trebuie efectuată următoarea verificare sau, după caz, reîncărcare.
Eticheta trebuie să conţină referiri la perioada de garanţie acordată pentru lucrările efectuate, respectiv pentru piesele de schimb înlocuite.